Łożyska przemysłowe dla branży spożywczej

Żywność – jej produkcja, przetwarzanie czy magazynowanie to podstawowe zadania w branży, bez której nasze codzienne funkcjonowanie nie byłoby możliwe. Zatem co zrobić, aby produkować ją w sposób efektywny?

Branża spożywcza to duża grupa profesjonalnych zakładów produkcyjnych i usługowych, dostarczających gotowe produkty żywnościowe. To także producenci maszyn i urządzeń niezbędnych w procesie produkcji żywności. Maszyny do produkcji żywności, jak i całe linie produkcyjne, zbudowane są z zaawansowanych technicznie zespołów wykorzystujących najnowsze, światowe technologie.

Technika łożyskowa, zespoły napędowe, przeniesienie napędu, układy zasilające, automatyka i  robotyka, spawane konstrukcje stalowe, nowoczesne materiały jak: stale nierdzewne i tworzywa sztuczne to podstawy konstrukcyjne spożywczych maszyn produkcyjnych. Każdy z wymienionych zespołów jest efektem prac i badań grup inżynierów, konstruktorów i specjalistów. Fachowcy w trakcie projektowania zwracają szczególną uwagę na to, by każdy element cechował się: wysoką jakością, bezawaryjnością jak i spełniał warunki optymalizacji kosztów eksploatacji maszyn z zachowaniem branżowych wymogów higienicznych.

Łożyska toczne to części maszyn, które istotnie wpływają na każdy z zespołów maszyn. Technika łożyskowa jest odpowiedzialna za zagadnienia: wydajności maszyn, energochłonności, kosztów eksploatacji i utrzymania, stałości produkcji, ochrony przeciwkorozyjnej czy bezobsługowości procesu. W zakładach branży spożywczej zwraca uwagę fakt dbałości o zachowanie wysokich parametrów pracy maszyn, takich jak: przeciążalność, bezobsługowość, odporność na wysokie temperatury czy czynniki biologiczne. Elementy techniki łożyskowej dedykowane maszynom spożywczym charakteryzuje szczególna dbałość o jakość materiału, wysoka stabilność wymiarowa, jakość wykonania. Mają one gwarantować długotrwałą i wysoką jakość ich pracy w całym okresie eksploatacji.

Branża spożywcza cechuje się także niezwykle wysokimi wymaganiami dotyczącymi higieny, styczności części maszyn z żywnością, wysoką odpornością na kontakt z wodą i środkami myjącymi jak i odpornością na gromadzenie się wszelkich czynników biologicznych jak: bakterie i drobnoustroje. Wymagania te potwierdzają certyfikaty wydane przez uznane instytucje jak: NCF. Wysokie wymagania branży spełniają tylko wybrani producenci elementów techniki łożyskowej.

Aby móc dostarczać elementy techniki łożyskowej dla przedsiębiorstw działających w branży spożywczej, trzeba spełniać naprawdę wysokie standardy. Jako, że MARAT prowadzi wieloprofilową działalność biznesową, jest przez to autoryzowanym dostawcą wielu światowych producentów takich jak: SKF, NORD, TSUBAKI, NTN SNR, Henkel Loctite, OPTIBELT. Dzięki temu mamy dostęp do pełnej gamy produktów najwyższej klasy. Ponadto firma posiada własny zakład produkcyjny, który realizuje kompleksowe projekty maszyn i jest dostawcą napędów mechanicznych i elektrycznych dla zakładów wielu branż. Dodatkowo grupa serwisowa wykonuje profesjonalne operacje technologiczne z zakresu obsługi węzłów łożyskowych. Demontaż, montaż, ekspertyzy stanu łożysk to codzienne zadania techników łożyskowych MARAT. To wszystko powoduje, że jesteśmy w stanie podejmować się zleceń dla branży spożywczej. Jesteśmy na to po prostu przygotowani – mówi Jacek Godziek, Pełnomocnik Zarządu ds. Rozwoju w Marat Sp. z o.o.

Wielu producentów dostarczających produkty dla branży spożywczej standaryzuje swoje je, co pozwala na optymalizowanie zakupów przez klienta np. poprzez utrzymywanie minimalnych stanów magazynowych. Standaryzacja dotyczy wymiarów, materiałów, wykonania jak i kolorów, które mają wskazywać przeznaczenie. Takie założenie ułatwia użytkownikom w prosty sposób dobór potrzebnych części i znacząco ogranicza możliwość popełnienia błędnego montażu części nie przeznaczonej dla branży spożywczej.

Technika łożyskowa jest dostarczana przez największych producentów, takich jak np. SKF, który jest dostawcą łożysk tocznych, narzędzi, akcesoriów i wyposażenia węzłów łożyskowych. Łożyska są istotnym elementem takich urządzeń jak: napędy maszyn NORD, czy przekładnie łańcuchowe TSUBAKI.

Specjalna linia produktów techniki łożyskowej dla przemysłu spożywczego obejmuje szereg produktów z certyfikatem wydanym przez FDA lub EC:

  • łożyska toczne wykonane z wysokogatunkowej stali nierdzewnej lub pokrywane specjalną warstwą cynku. Kosze łożyskowe wykonane ze specjalnych tworzyw sztucznych.
  • środki smarne – smary posiadają certyfikat zgodne z NSF H1. W tym obszarze występują również produkty o bardzo specyficznych wymaganiach jak: Halal lub Kosher. Smary spożywcze są wolne i odporne na wszelkiego typu alergenów, są nietoksyczne i bazują na surowcach naturalnych
  • uszczelnienia łożyskowe (np.: w kolorze niebieskim) wykonane są ze stali nierdzewnej, powlekane technologią wulkanizacji specjalnym syntetycznym kauczukiem
  • oprawy łożyskowe wykonane z kompozytu polipropylenowego (np.: w kolorze niebieskim) odpornego na częste mycie wodą, odporne na korozję. Powierzchnia oprawy jest nie porowata, co zapobiega zbieraniu się cząstek żywności, które są siedliskiem bakterii
  • elementy zabezpieczające jak pokrywy, obudowy czy korpusy  wykonane są z kompozytu polipropylenowego (np.: w kolorze niebieskim) i posiadają certyfikat wydany przez FDA lub EC

Branża spożywcza to obszar, którego efekty produkcyjne każdy z nas odczuwa  namacalnie. Produkcja żywności jest obecnie bardzo zaawansowanym technologicznie procesem produkcyjnym. Zastosowane w tym procesie elementy muszą spełniać i spełniają wysokie wymagania techniczne jak i higieniczne. Wśród dostawców elementów maszyn i linii produkcyjnych wyróżnić można niewielką ich grupę, która prócz spełnienia wymogów sanitarnych szczególną wagę przekłada do parametrów technicznych elementów, z uwzględnieniem optymalizacji kosztów nabycia i eksploatacji, ergonomii użytkowania czy dostępności logistycznej. Na szczególną uwagę zasługuje przygotowany również pełny pakiet doradztwa oraz dokumentacji technicznej niezbędnej zarówno użytkownikowi jak i projektantom spożywczych linii produkcyjnych

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *