Rozwiązania SKF dla przemysłu spożywczego

SKF przemysł spożywczy MARAT

Trendy przemysłowe dotyczące przejścia na wykrywalne i odporne na korozję elementy dopuszczone do kontaktu z żywnością (tzw. klasy spożywczej) były podstawowym czynnikiem decydującym o opracowaniu nowego asortymentu produktów. Nowa ustawa o bezpieczeństwie żywności (FSMA) nakłada na producentów obowiązek udowodnienia, że stosują środki zapobiegawcze pozwalające zapewnić bezpieczeństwo żywności.

Łożyska kulkowe zwykłe ze stali nierdzewnej serii SKF Food Line

Łożyska kulkowe zwykłe ze stali nierdzewnej serii SKF Food Line redukują ryzyko i skutki zanieczyszczenia linii produkcji żywności równocześnie zwiększając trwałość eksploatacyjną węzłów łożyskowych.  
Najważniejsze cechy zapewniające bezpieczeństwo żywności i odporność na korozję

  • Łożyska są fabrycznie wypełniane smarem plastycznym klasy spożywczej SKF GFJ, który jest zaklasyfikowany przez NSF do kategorii H1
  • Uszczelnienia z kauczuku nitrylowego są zabarwione na niebiesko dla lepszej wykrywalności wzrokowej, zgodne z zaleceniami FDA i EC
  • Pierścienie łożyska, elementy toczne i koszyk są wykonane ze stali nierdzewnej
  • Płyta wzmacniająca uszczelnienie jest wykonana ze stali nierdzewnej 

Zastosowania
Łożyska kulkowe zwykłe ze stali nierdzewnej stanowią doskonałe rozwiązanie do praktycznie wszystkich aplikacji w procesie produkcji wyrobów spożywczych, gdzie korozja może spowodować przestoje produkcyjne lub gdzie istnieje zagrożenie dla bezpieczeństwa żywności.

Łożyska kulkowe zwykłe ze stali nierdzewnej – niezawodne rozwiązanie do środowisk korozyjnych 

Aby zapobiec rozwojowi bakterii, maszyny do produkcji żywności są często poddawane procesowi mycia przy użyciu żrących antybakteryjnych środków czyszczących, co może drastycznie zwiększyć ryzyko korozji standardowych łożysk ze stali węglowej 
i doprowadzić do kosztownych, nieplanowanych przestojów. Łożyska kulkowe zwykłe SKF ze stali nierdzewnej oferują wysoką odporność na korozję dla praktycznie wszystkich środowisk roboczych, gdzie odbywa się produkcja spożywcza. Zgodność z wymogami bezpieczeństwa żywności sprawia, że nowe łożyska kulkowe zwykłe ze stali nierdzewnej SKF Food Line są idealnym rozwiązaniem dla prawie każdej aplikacji w produkcji żywności i napojów.

Łożyska i zespoły łożyskowe SKF do wysokich temperatur

W łożyskach SKF do wysokich temperatur został zastosowany koszyk koronowy z grafitu, którego konstrukcja zapewnia wystarczający kontakt kulki z koszykiem do wytworzenia drobnego proszku. Ten proszek pokrywa elementy toczne eliminując kontakt metal-metal w łożysku i konieczność ciągłego dosmarowywania. Ponieważ grafit wytrzymuje ekstremalnie wysokie temperatury – i do prawidłowego działania potrzebuje wilgotności występującej w piecu – możesz mieć pewność, że te łożyska będą optymalnie pracować bez konieczności dosmarowywania w temperaturach do 350 °C.

Skontaktuj się z nami, jeśli jesteś zainteresowany produktami SKF dla przemysłu spożywczego. Wystarczy, że wypełnisz poniższy formularz.